Voeding is niet alleen een heel belangrijke factor bij elk trainingsschema maar ook zonder training zal dit sterk bijdragen tot een gezond en gelukkiger leven!

Uit wat bestaat onze voeding eigenlijk?

Een voedingsmiddel is samengesteld uit verschillende voedingsstoffen. Ze hebben elk hun eigen functie. We onderscheiden twee grote categorieën: macronutriënten (komen in grote hoeveelheden voor) en micronutriënten (komen in kleine hoeveelheden voor).

  • Macronutriënten

Dit zijn eiwitten, vetten, koolhydraten (inclusief voedingsvezels), alcohol en water. Op water na, leveren de macronutriënten een bepaalde hoeveelheid calorieën of energie per gram. Alcohol is niet nodig in een evenwichtige voeding. Koolhydraten, vetten en eiwitten zijn wel essentieel en worden best in een bepaalde verhouding van de totale energiebehoefte (Energie%) ingenomen.

  • Vetten: 1 gram vet = 38 kJ = 9 kcal
  • Koolhydraten: 1 gram = 17 kJ = 4 kcal
  • Eiwitten: 1 gram = 17 kJ = 4 kcal
  • Alcohol: 1 gram = 29 kJ = 7 kcal

Voor voedingsvezels wordt een aparte aanbeveling geformuleerd: de inname bij volwassenen zou gelijk aan of hoger moeten zijn dan 25 g per dag.

  • Micronutriënten

Tot de micronutriënten behoren vitaminen, mineralen en sporenelementen. We hebben er maar kleine hoeveelheden van nodig op een dag, maar ze zijn onmisbaar voor een goede werking en weerstand van het lichaam.

In de praktijk?

Als je niet zorgt dat je de juiste en voldoende macro- en micronutriënten binnenkrijgt dan zal je je doelen niet behalen. Het ene kan niet zonder het ander…

Wij gaan jouw voedingspatroon aanpassen aan jouw lifestyle en jouw doelen. Het zal nooit aanvoelen als diëten en dat is het ook niet. Bij een gezonde en sportieve levenstijl hoort nu eenmaal gezonde voeding maar deze hoeft daarom niet minder lekker te zijn.

Wij gaan jouw doelen behalen op een duurzame natuurlijke manier, wij maken zoveel mogelijk gebruik van onbewerkte voeding.

Geen overbodige supplementen die toch niet werken, geen 6 of meer maaltijden per dag, … 3 tot 4 gezonde maaltijden per dag zijn meer dan voldoende. Afhankelijk van jouw lichaamsgewicht zal elke maaltijd bestaan uit een bepaalde hoeveelheid eiwitten,  koolhydraten en vetten. Jouw lichaam heeft deze macro’s nodig om te kunnen functioneren en ook om de geleverde inspanningen om een optimale manier te kunnen verwerken en spiergroei en/of vetverlies te kunnen stimuleren.

Neem nu contact met ons op om jouw persoonlijk voedingsadvies en schema te bekomen!